Pages

Sunday, 18 November 2012

Resipi Laksa Kelantan



 Laksa 
  • 1 kg
Bahan Untuk Kuah
  • 8 ekor @ 800g ikan selayang/ ikan kembung
  • 2 sudu kecil lada hitam
  • 1/2 in halia
  • 1 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • sedikit belacan
  • 1 1/2 biji kepala parut diambil santannya
  • 2 keping asam gelugur
  • sedikit garam dan gula
Cara Membuat Kuah:
  1. Ikan kembung dibersihkan kemudian direbus hingga masak.
  2. Toskan kemudian ambil isi ikan ditumbuk hingga lumat atau blend
  3. Tumbuk/Blend bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam hingga lumat.
  4. Masukkan semua bahan tumbuk/blend serta santan dalam periuk, masukkan asam gelugur dan garam secukup rasa.
  5. Jerang di atas api hingga mendidih dan sebati.
  6. Kepekatan kuah ikut selera masing2.
Bahan Untuk Ulam:
  • Daun kesum secukupnya dimayang halus
  • Kacang panjang secukupnya dimayang
  • Kobis diracik halus
  • Timun dimayang
  • Daun Kemangi/Selasih- di hiris halus
  • Bunga Kantan- dihiris halus
  • Taugeh - buang ekor
  • 4 biji limau kasturi-belah 2
Sambal Belacan:
  • 4 tangkai cili merah
  • 4 biji cili padi merah
  • sedikit belacan-di bakar dulu
  • sedikit gula
  • 2 biji limau kasturi
Caranya= Belacan di bakar sebentar, tumbuk cili merah, cili padi, belacan bersama sedikit gula. Setelah lumat perahkan jus limau kasturi. Gaul sebati dan bolehlah di hidangkan bersama laksa tadi.

No comments:

Post a Comment