Laksa
- 1 kg
Bahan Untuk Kuah
- 8 ekor @ 800g ikan selayang/ ikan kembung
- 2 sudu kecil lada hitam
- 1/2 in halia
- 1 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- sedikit belacan
- 1 1/2 biji kepala parut diambil santannya
- 2 keping asam gelugur
- sedikit garam dan gula
Cara Membuat Kuah:
- Ikan kembung dibersihkan kemudian direbus hingga masak.
- Toskan kemudian ambil isi ikan ditumbuk hingga lumat atau blend
- Tumbuk/Blend bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam hingga lumat.
- Masukkan semua bahan tumbuk/blend serta santan dalam periuk, masukkan asam gelugur dan garam secukup rasa.
- Jerang di atas api hingga mendidih dan sebati.
- Kepekatan kuah ikut selera masing2.
Bahan Untuk Ulam:
- Daun kesum secukupnya dimayang halus
- Kacang panjang secukupnya dimayang
- Kobis diracik halus
- Timun dimayang
- Daun Kemangi/Selasih- di hiris halus
- Bunga Kantan- dihiris halus
- Taugeh - buang ekor
- 4 biji limau kasturi-belah 2
Sambal Belacan:
- 4 tangkai cili merah
- 4 biji cili padi merah
- sedikit belacan-di bakar dulu
- sedikit gula
- 2 biji limau kasturi
Caranya= Belacan di bakar sebentar, tumbuk
cili merah, cili padi, belacan bersama sedikit gula. Setelah lumat perahkan jus
limau kasturi. Gaul sebati dan bolehlah di hidangkan bersama laksa tadi.
No comments:
Post a Comment