Tuesday, 9 October 2012

Resipi :Kerabu Ikan Pari


Bahan2 nye...
*3 potong ikan pari
*garam,gula secukop rase
*sedikit kunyit idop
*sebatang serai
*10 biji bawang merah(pkai yg kecik)
*2 biji buah cekor
*sehelai daun cekor(racik halus)
*10 biji cili padi
*2 biji cili merah(untok hiasan je)
*air asam jawa(sikit je..buat pekat2)
*2 bijik limau nipis..
*sedikit belacan(kalo nak)


care nak buatnye..

*first..mesti basuh ikan pari betul2 smpilang bau... bese lola sblm buat rendam ikan pari tu dgn air limau nipis sekejap..basuh pulak dgn tepung..smp btl2 bersih dn hilang bau hamis tu..

*lepas siap basuh-bakar ikan pari tu... xkisahla... bakar gan bara api ke @ nk snang masuk oven je... ...

*bila da masak... sejukkn jap pastu buang kulit ikan tu(klu ade)
hancurkan isi..asing tulangnye..ketepikan jap..

*tumbuk bawang merah,kunyit idop,buah cekor,serai,belacan dn cili padi..klu mls tumbok bland pon boley...

*masuk smua bhn tumbuk dn isi ikan dlm periuk..pkai api kecil shj..msukkn gula,garam... air asm jawa.last..perah air limau..
gaul rata..kendian rasa.klu name kerabu seeloknya pedas dn masam itu harus lebey sedikit..baru ummmppphh...

*selesai gaul rata bahan2 ... tutop api dn hidangkn..tabur cili merah gan daun kecor... .

*sedia untok di makan... slamat mencoba...

No comments:

Post a Comment