Bahan-Bahan
Sup
kepingan ayam bahagian
tulang
bawang putih dihiris
halia dihiris
bawang besar dihiris
kulit kayu manis
1 batang bunga lawang
2 kuntum buah pelaga
4 biji
Cara
Memasak :
1. Semua bahan di atas
direbus sekali sehingga masak tanpa garam.
2. Ambil 2 cawan sup dan
simpan.
3. Kemudian barulah
ditambah garam secukup rasa.
4. Taburkan daun bawang dan
daun sup untuk bau yang lebih enak.
Nasi
2 cawan beras (hidangan
4 orang)
2 cawan air sup (tanpa
garam)
bawang besar dihiris
bawang putih dihiris
bunga lawang
2 kuntum kulit kayu
manis
1 batang halia dihiris
buah pelaga 4 biji
Cara
Memasak :
Sila tumis semua bahan
dengan sedikit minyak sehingga garing kecuali sup dan beras
1. Masukkan beras yang
telah dibasuh, bahan yang telah digoreng dan air sup ke dalam periuk, kemudian
bolehlah dimasak (saya menggunakan periuk elektrik, untuk hasil terbaik)
2. Sila tambahkan
sedikit gula dan garam
3. Ayam ambil 8
ketul ayam dan perapkan dengan bahan berikut : bawang besar,1/2 biji
bawang putih,10 biji halia 1 inci.
4. Bahan ini di tumbuk
halus kemudian dimasukkan kedalam ayam
5. Masukkan sos tiram
sedikit kicap manis gaul semua sehingga sebati perap selama beberapa minit
6. Setelah itu barulah
digoreng (sila simpan baki perapan ayam tadi untuk dimasak semula).
Sos baki perapan ayam
1. Ambil baki perapan
tadi dan masak semula
2. Sila tambah bahan
dibawah : sos tiram, kicap manis, kicap hitam, garam, gula
3. Tunggu sehingga
mendidih dan angkat
4. Kemudian ambil ayam
yang telah digoreng dan ketuk (cukup sekadar isi ayam tersebut pecah)
5. Ambil sos ini dan
curahkan ke atas ayam tadi.
Sos merah
1. 8 biji cili hidup
dikisar dengan sebiji bawang putih
2. air limau nipis
(ambil 1/4 daripada sebiji limau)
3. garam,gula lagi lama
diperap rasa semakin sedap (seeloknya dibuat pada malam hari)
Sayur
1. Seimbangkan nasi ayam
dengan sayur seperti, timun, tomato buah dan juga salad.
No comments:
Post a Comment